İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İcra İlanları

1-Uyap E-Satış Nedir?

1-Uyap E-Satış Nedir?
+ - 0

Uyap E-Satış Nedir?

İcra ve iflas Daireleri işe satış memurları aracılığı ile 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu maddeleri uyarınca satışa sunulan hizmet ve mallara ilişkin ihalelerin elektronik ortam üzerinde yayınlandığı ve bu ihalelere elektronik ortamda teminat yatırmak yoluyla teklif verilen sisteme Uyap E-Satış Portalı denir. Şimdi de Uyap E-Satış nedir? Ve E satış Uyap nedir? sorularını yanıtlayalım.

Bu duruma istinaden 1982 Anayasanın 141. Maddesinin son fıkrasında: Davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması, yargının görevidir. Hükmü bulunmaktadır. Günümüzde vatandaşlara sunulmakta olan hizmetlerin sürati, güvenilirliği ve performansı, bilişim teknolojilerinin ne kadar iyi kullanıldığına ile doğru orantılı bulunduğundan, bakanlığımıza verilmekte olan adalet hizmetlerinin Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna ve tüm yurt genelinde bir bütün olarak en iyi şekilde yürütülmesinde içinde mevcut bulunduğumuz bilişim çağınınım bizlere sunduğu teknolojik imkanları ve gelişmelerden yararlanmak mecburi hale gelmiştir.

Bilişim teknolojileri mevzu bahis olduğunda, kurum ve kuruluşların üretkenliğini ve verimliliğini artırmak amacı ile geliştirilen; konumlandırılabilir, çoklu kullanıcılı ve iş odaklı sistemler olan yönetim bilişim sistemleri olarak kullanılan Yönetim Bilişim Sistemleri tartışmaya açılmış ve bakanlığımızca, adalet hizmetlerinin en ideal şekilde yürütülmesi için, Yönetim Bilişim Sistemlerinin örneklerinden biri olan Ulusal yargı Ağı Proje (Uyap’ın) uyulamaya geçirilmesi kararı verilmiştir. Bu sebep ile bakanlığımız bünyesinde mevcut bulunan otomasyon çalışmalarının ilk adımları 1998 yılında atılmıştır. Çalışmaların sistematik ve planlı bir şekilde yürütülmesi ve yönetilmesi amacı ile 1999 yılında Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı kurulmuştur. 15/05/2001 tarih ve 4674 Sayılı kanunun 7. Maddesi ile mevcut kanuna eklenen 2992 Sayılı Kanun’un 22/A maddesinde, Bilgi İşlem Dire Başkanlığının görevleri ve sorumlulukları belirtilmiştir. Bu görev ve sorumluluklar şu şekildedir:

 

  1. a) 12 nci maddenin (c) bendinde belirtilen konular hariç olmak üzere, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı kuruluşların ilgili birimleriyle iş birliği yaparak bilgi işlem sistemini kurmak, işletmek, bakım ve onarımlarını yapmak veya yaptırmak, bunlara ait hizmetleri ilgili birimlerle birlikte yürütmek; bilgi işlem projeleri ile ilgili olarak Bakanlık birimleri arasında koordinasyonu ve işbirliğini sağlamak.

    b) İlgili birimlerle işbirliği yaparak bu birimlerin derlediği hukuki mevzuatı, yüksek mahkemelerin içtihatlarını, bilimsel yayınları, Ülkemizin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlarca yapılan düzenlemeleri, yargı yetkisi tanınan uluslararası mahkemelerin kararlarını ve gerekli görülen diğer konuları değerlendirerek bilgi işlem ortamına aktarmak ve kullanıcıların hizmetine sunulmasını sağlamak.

    c) Bilişim teknolojisindeki gelişmelere uygun olarak daha etkin ve verimli bilgi, belge ve iş akışı düzenini kurmak, buna yönelik yazılımları üretmek veya sağlamak.

    d) Bakanlık görev alanına giren konularda ulusal ve uluslararası kapsamda, sistemler arası çevrim içi ve çevrim dışı veri akışını ve koordinasyonu sağlamak.

    e) Eğitim Dairesi Başkanlığı ile işbirliği yaparak merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı kuruluşlarda bilgisayar kullanacak personelin eğitimini sağlamak.

    f) Bilgi işlem standartlarının belirlenmesi ve gelişiminin izlenmesinde, bilgi işlem makinelerinin ve yazılımının kullanılmasında diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yapmak.

    g) Gelişen bilişim teknolojisini izlemek ve bunların Bakanlık bünyesine aktarımı konusunda görüş ve önerilerde bulunmak.

 

Uyap bilgi ve bilişim sistemleri 2000 senesinde iki faktörlü olarak başlatılmış olan bir proje olmakta olup, 2001 senesinde Adalet Bakanlığı Merkez Birimlerinin otomasyonunu sağlamakta olan Uyap 1 projesi tamamlanmış olup, iki bin beş senesinde ise adli ve idari yargı mahkemeleri ve birimleri, ceza evlerinin otomasyonunu kapsayan Uyap iki ve adli tıpları kapsayan Uyap projeleri tamamlanarak faaliyete geçirilmiştir.

Yargıtay yüksek mahkemesi ise Uyap otomasyon sistemini kendisine uyarlayarak Uyap Bilişim Sistemi’ne dahil olmuştur. Günümüz itibari ile Uyap otomasyon sistemleri ülkemizde mevcut bulunan yargı birimlerinin tamamında kullanılmaktadır. Ayrıca Uyap sistemi, her türlü yargısal ve idari faaliyetlerin esnasında da kullanılmaktadır.

Bu kapsamda Uyap projesinin en önemli parçalarından biri olan İcra ve İflas dairelerinde satışa çıkartılacak olan mallara ilişkin çevrim içi ortamda teklif verilebilmesi Uyap E-Satış projesinin en kısa şekilde tanımıdır. Zamandan ve mekândan bağımsız olmak üzere herkes istenen harcı yatırmak ön koşulu ile istediği İcra dairesinin ihalesine katılabilir. Bu sayede malın esas ederinde satılması ve katılımın artırılması amaçlanmaktadır.

İcralık ev ve araba ilanları hakkında bilgi almak için buraya tıklamanız yeterli.

icra ev bvX5 cover

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

İcra Kurumu 2020 yılında kurulmuş olup; icra daireleri , icra haberleri ve icra ilanları hakkında detaylı bilgi sunar. İcraya dair her şey: icrakurumu.com

Yorum Yap