İcra Takibi Başlatma Nasıl Olur?
İcra takibi başlatmak için bazı hukuki prosedürler bulunmaktadır. bu prosedürler iyice öğrenilmeli ve buna göre adım atılması gerekir. Öncelikle icra takibi türü belirlenmesi gerekir. Bunun sebebi ise üç farklı icra takibi olmasıdır. Bunlar ;
- İlamsız icra takipleri
- İlamlı icra takipleri
- Kambiyo senetlerine dayalı olan icra takipleridir.

Bu üç farklı icra takibinden hangisini gerçekleştirecekseniz o takip için gerekli olan belgeleri hazırlamanız gerekir. Bu belgeleri hazırladıktan sonra ise gerekli olan merciye teslim etmelisiniz. Bu şekilde başvuru işlemleriniz tamamlanacaktır. Başvuru işlemlerinin tamamlanması ardından icra takibi başlayacaktır.
İçindekiler
İcra Takibi Başlatmak İçin Hangi Mercilere Başvuru Yapılır?
İcra takibini başlatmak için gerekli evrakların her birinin hazırlanmasının ardından kişinin yerleşim yerinde bulunan icra dairesine giderek başvuru yapması gerekir. İcra takibinin başlayabilmesi için bu evrakların yanın takip talebinin ve ödeme emrinin hazırlanmış olması gerekmektedir.
Bu işlemlerin ardından takip işlemlerinin başlaması için gerekli olan evrakların yanı sıra borç miktarına bağlı olarak harcında ödenmesi gerekir. Bu miktarı ise icra takibini başlatmak isteyen kişi ödemektedir. Hazırlanmış olan belgeler bırakılır bunun yanı sıra ödeme emri için gerekli olan işlemler yapılır. Bu işlemlerden sonra ise belirlenmiş olan süre içinde borç ödenmediği durumda icra takibi dosyası kesinleşmektedir.
İcra Takibi Başlatmak İçin Kimler Başvuru Yapabilir?
İcra takibinin başlaması için kişi kendisi ya da avukatı gerekli olan mercilere giderek başvurularını yapabilmektedir. Şöyle bir şey söylemek mümkün bu durumda bir avukattan yardım alınması sizlerin aleyhine olacaktır. Çünkü hukuk bürolarında ve bunun gibi işlemler için programlar bulunur bu sayede bütün işlemler daha pratik ve biçimde halledilebilmektedir. Bu gibi programların sayesinde ise işlemlerin hiçbiri aksamaz. Bu sayede işlemleriniz daha kısa sürelerde halledilir bunun yanı sıra işlemlerinizde hatalar ortaya çıkmaz. Bu sayede icra takibi işlemleriniz kolayca halledilebilir.
İcra Takibine İtiraz Süresi Nedir?
İcra takibi başlamadan önce bilinmesi gerekenlerden biri ise takip için karşı bir itiraz hakkının var olmasıdır. Borçlu olan kişi icra takibine itiraz etmeyi düşünüyorsa bu itirazı bir icra müdürlüğüne giderek yazılı veya sözlü olarak yapabilmektedir. Kişi itirazını sözlü biçimde yapıyorsa bunlar bir tutanağa geçirilmektedir. Yazılı olarak itiraz ettiğinde ise icra dairesine teslimi gerçekleştirilir. Borçlu kişi için bir icra takibi söz konusu olduğu durumda kişinin 7 gün içerisinde itiraz etme hakkı vardır. Bu 7 günlük sürede ödeme icra takibi başladıktan sonraki ilk 7 günlük süredir. Herhangi bir itiraz söz konusu olduğunda ise takip durur. Ancak alacaklı olan kişi isterse 6 aylık süre içinde bir dava açabilir. Eğer ki dava ilamlı icra takip davası ise herhangi bir itiraz söz konusu değildir.
İcra Takibi Nasıl Başlatılır?
İcra takibi alacaklı olan kişinin elinde olan kambiyo senetleri, sözleşmeler, evraklar değerlendirmeye alınarak hangi icra türü başlatılacağına karar verilir. Bu kararın ardından ise gereken belgeler hazırlanarak teslim edilir. Yetkili olan mercilere başvurular gerçekleştirilir. Bu belgelere ek olarak takip talebi ve ödeme emri de hazırlanmalıdır. Bu evraklar ile birlikte Tevzi bürosuna başvuru gerçekleştirilir. Burada borcun miktarına göre olan harç ödenmelidir. Bunun sonrasında ise borçlu olan kişiye ödeme emri gönderilir. Kişinin eline ödeme emri ulaştıktan sonra itiraz edebilir. Bu borç genel haciz yoluyla ise 7 gün, kambiyo senetleri ile oluşturulan takipse 5 gündür. Bu süreler içinde borç ödenmezse icra kesinleşmiş olur.
İcra Takibine Nasıl İtiraz Edilir?
Ödeme emrini almış olan kişi borçlu olmadığını düşünüyor ise ödeme emrine itiraz hakkı bulunmaktadır. İlamsız icra takiplerinde itiraz ödeme emrinin gelmiş olduğu icra dairesine yapılabilir. Borçlu olan kişi ödeme emrine itiraz etmek istiyorsa tebliğ edildikten sonraki 7 gün içinde yapılmalıdır. Eğer kişi bu süre içinde itirazını gerçekleştirmezse borcu kabullenmiş demektir. Bundan sonra icra takibi başlar ve haciz işlemleri başlatılmaktadır. İtiraz etmek istediği zaman borçlu bir dilekçe hazırlayarak icra dairesine gitmelidir. Bunlar da sonrasında tutanağa geçirilmektedir. Sonrasında bu itiraz belgesi teslim edilir. Daha sonrasında bu belgeler bir şirket adına ise avukat ya da kurallar gereği yetkili birine imzalatılır. Ödeme emrini almış olan kişi borçlu olmadığını düşünüyor ise ödeme emrine itiraz hakkı bulunmaktadır. İlamsız icra takiplerinde itiraz ödeme emrinin gelmiş olduğu icra dairesine yapılabilir. Borçlu olan kişi ödeme emrine itiraz etmek istiyorsa tebliğ edildikten sonraki 7 gün içinde yapılmalıdır