İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İcra Daireleri

Hatay İcra Dairesi Ulaşım ve Ödeme Bilgileri

Hatay İcra Dairesi Ulaşım ve Ödeme Bilgileri
+ - 0

Hatay İcra Dairesi ödeme bilgilerini bu yazımızda ele alacağız. Ayrıca Hatay İcra Dairesi nerede? Hatay icra dairesi mesai saatleri gibi pek çok sorunun da yanıtını vereceğiz.

Hatay İcra Dairesi Nerede

Yazımızın bu kısmında Hatay icra dairesi iban ve Hatay icra dairesi ödeme bilgileri alt başlıkları üzerinde duracağız. Hatay icra dairesi Hatay Adalet Sarayı içerisine bulunmaktadır. Hatay Adalet Sarayı ise Antakya ilçesinin Akasya semtinde bulunmaktadır. Hatay icra dairesine toplu taşıma kullanarak minibüs ile gidilebilir.

Hatay İcra Dairesi Ödeme Bilgileri

Hatay İcra Dairesi.

Banka: Türkiye Vakıflar Bankası.

Emanet Kasa Hesabı IBAN Numarası       TR31 0001 5001 5800 7300 8939 22        Antakya Vakıfbank Şubesi Harç Hesabı IBAN Numarası TR60 0001 5001 5800 7300 8939 82        Antakya Vakıfbank Şubesi Cezaevi Hesabı IBAN Numarası                TR84 0001 5001 5800 7300 8940 35        Antakya Vakıfbank Şubesi 23 Temmuz V.D. Vergi Numarası                0010762434

İcra Dairesi Nedir?

Hatay icra dairesi, İcra ve İflas Kanunu’nu ilk olarak uygulamakla görevli olan bir kurumdur. Ayrıca icra teşkilatının en önemli parçası olan asıl icra organıdır.

İcra daireleri icra mahkemesi hakiminin devamlı gözetimi ve denetimli altındaysa da icra daireleri icra mahkemelerine bağlı değildir.

İcra daireleri bağımsızdır. Her makam veya daire ile doğrudan iletişime geçebilen icra dairelerinin, yaptığı her işlemin doğruluğunun ispatlanması için icra mahkemesinden onay veya görüş alma mecburiyeti yoktur.

Asliye mahkemelerinin tamamının yargı çerçevesinde gereken sayıda icra dairesi bulunur.  Her asliye hukuk mahkemesi etrafında çokça icra dairesi bulunsa da bu icra daireleri arasında iş bölümü geçerlidir. İcra daireleri, adli yargı adalet komisyonu başkanlığı tarafından dönüşümlü şekilde icra mahkemelerine bağlanırlar.

Her icra dairesi içerisinde icra dairesinin başına gerektiği kadar icra müdürü ve icra memuru bulunur. İcra müdürü, yardımcısı veya icra katiplerinden olası bir nedenle görev başında olmaması durumunda yokluğu mevcut kişilerin yerine adli yargı ve adalet komisyonu tarafından yazı işleri müdürü yahut zabit kâtibi atanır.

İcra ve İflas Kanunu hükümleri icra müdürüne yaptığı işlemlerin bazılarında herhangi bir inisiyatif yahut takdir yetkisi vermemiştir.

Bazı işlemlerde ise İcra ve İflas Kanun’u icra müdürüne takdir yetkisi tanımıştır. Fakat icra müdürü söz konusu takdir yetkisini kullanırken, bu taktir yetkisi ile verdiği karara gerekçe göstermek, ilgililerin menfaatini en iyi şekilde korumak ve ölçülü olmak zorundadır.

İcra dairesi, kendine verilen görevleri yerine getirirken, gereken durumlarda zor kullanma yetkisine de başvurabilir. Örnek vermek gerekirse borçlunun üstünü arayabilir, borçlunun evinin veya iş yerinin kapısını çilingir yardımı ile açabilir, gerekli durumlarda da icra dairesi kolluk kuvvetlerinden yardım talep edebilir. Kolluk kuvvetleri ise bu talebi reddedemez.

İcra Dairesinin Ana Görevleri

İcra takibini başlatma talebinde bulunan alacaklının, ilk olarak başvuruda bulunması gerekli olan yer icra dairesidir. Başka bir anlatımla kanuni olarak icra takipleri türlerinin tamamı icra dairesine başvuruda bulunularak başlatılır. İcra dairesinin bazı ana görevlerine örnekler vermek gerekirse:

-Borçlunun mallarını haczetmek.

-Borçluya ödeme yahut icra emrini iletmek.

-İcra takip talebini kabul etmek.

-Sıra cetvelini gerekli şekilde düzenlemek.

-Haczedilen malları ihale usulü ile satarak paraya çevirmek ve alacaklıya alacağınız teslim etmek.

-İcradan elde edilen gelir ile alacaklının alacağını teslim etmek.

-İhale usulü ile satışı gerçekleştirilen mallardan gelen geliri alacaklılar arasında alacak miktarı ile doğru orantılı olacak şekilde pay etmek.

-Alacak miktarının tamamını yahut bir kısmını teslim alamayan alacaklılara aciz belgesi düzenleyerek teslim etmek.

-İcra dairesi kendisine iletilen talepler ve yaptığı işlemleri bir tutanak ile kayıt altına alır.

-İcra tutanakları herkese açıktır yani alenidir.

-İcra tutanağı aksi ispat edilinceye kadar karinedir yani geçerlidir.

-İcra tutanaklarının aksi her türlü delil ile ispat edilebilir.

-İcra tutanakları bir hukuki işlemi belgelediği takdirde aksi ancak senetlerle ispat edilebilir.

-İcra dairelerine yapılan ödemelerin hiçbir şarta bağlı tutulmaması gerekir.

-İcra daireleri yalnız ödemelerin tamamını değil yapılan kısmi ödemeleri de kabul eder.

-Nakdi şekilde yapılacak olan ödemeler Adalet Bakanlığı’nca uygun görülerek belirlenen bankalarda belirlenen ve icra dairesi adına açılan hesaplara ödenir.

İcra Dairesinin Hukuki Sorumluluğu

İcra dairesinin hukuki sorumlulukları arasında, yönetimin tazminat sorumluluğu mevzu bahis olacaktır. Anlaşılacağı üzere icra ve iflas dairesi sorumlusu görevini yaparken kişilere zarar verecek olursa dava görevliye değil icra dairesinin bağlı bulunduğu Adalet Bakanlığının tüzel kişiliğine açılacaktır.

İcra ile alakalı her şey için icrakurumu. İcrai ve Hukuki pek çok alanda bilgi almak için sitemize göz atınız. Konu ile alakalı olarak icra harç hesaplama kategorisine göz atmanızda fayda var. İcra Har. Hesaplama kategorisine ulaşmak için buraya tıklamanız yeterli.

hatay adalet sarayi h676 18133

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

İcra Kurumu 2020 yılında kurulmuş olup; icra daireleri , icra haberleri ve icra ilanları hakkında detaylı bilgi sunar. İcraya dair her şey: icrakurumu.com

Yorum Yap